Az Európai Uniós Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság 2020.10.16-án Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) keretén belül „Az Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” címmel pályázati felhívást tett közzé. A pályázat kódszáma: 5.2.6.20-2020. A felhívásra az EU alapú Széchenyi 2020 programon belül került sor.

A pályázat célja egészségügyi rendszerünk színvonalának közelítése a legfejlettebb EU-s országokéhoz, az ottani fejlett, és nálunk még nem finanszírozott csúcstechnikák adaptálása az országos gyógyintézetekben. További feladat volt a finanszírozás megszerzése, valamint a megtanult módszerek és technikák elterjesztése hazánk kevésbé fejlett régióiban.

Az OMINT/ORFI sikeresen pályázott, és nyert el 1.298.146.523 Ft-ot. Az elnyert pályázati összegekből magas színvonalú képalkotó berendezések (kettős energiájú CT, funkcionális MRI, mozgásszervi ultrahang készülékek), laborgépek, fizioterápiás berendezések, mozgásanalizátor kerültek beszerzésre és üzembe helyezésre.

Az OMINT/ORFI az EFOP 5.2.6.20-2020-00013 sz.  pályázattal keretében transznacionális együttműködési megállapodás jött létre a bécsi és a mainzi orvostudományi egyetemmel. Ezen intézmények oktatói hazánkba látogattak, elméleti és gyakorlati oktatás keretében ismertették az új eljárásokat. Az OMINT/ORFI orvosai külföldi tanulmányúton vettek részt, és megtekintették az új innovatív eszközöket működés közben. Az együttműködés azonban ezzel nem ért véget, a megvalósult tudástranszfer népegészségügyi hasznosulása, a működtetés, a betegellátás szakmai tapasztalati elektronikus kapcsolattartás formájában folytatódtak, további három-három alkalommal. Időközben a megszerzett tudást természetesen több ízben megosztották a hazai kollégákkal mind Intézetünk keretén belül, mind egy kevésbé fejlett régióban.

Napjainkban már ezen berendezések, birtokában várjuk a gyógyulni vágyó betegeket. A megszerzett társadalombiztosítási finanszírozás biztosítja az Intézethez forduló betegek ellátását.